Pulled pork – szarpana wieprzowina

ok. 2 kg łopatki wieprzowej
3 łyżki soli
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
1 cebula
tabasco
szczypta kminu rzymskiego
Ocet balsamiczny
Dobry sos BBQ (polecam HP)

- dużą szklankę/kufel (ok 350ml) wypełnić w 1/3 sosem BBQ, w 1/3 octem, w 1/3 ciepłą wodą
- dodać sól, cukier, kumin, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tabasco (wg. preferencji ostrości:))
- dokładnie wymieszać marynatę
- na dnie naczynia w którym będziemy marynować mięso ułożyć pokrojoną cebulę, ułożyć mięso, zalać marynatą, zostawić na noc
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy marynatą
- piec pod przykryciem (lub folią) w temp. 110 stopni przez 8 godzin
- zdjąć folię i piec kolejne 2 godziny w 130 stopniach
- po wyjęciu można z mięsa odlać nieco wytopionego tłuszczu (a z łopatki jest go sporo)
- poszarpać mięso widelcem na poszczególne włókna

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>