Szarlotka pod bezą i kruszonką

Ciasto kruche na spód:
300g mąki
200g masła
80g cukru
2 żółtka (białka zostawić do bezy)

Kruszonka:
100g masła
200g mąki
100g cukru

Beza:
2 białka
2 łyżki cukru pudru

Jabłka:
ok 2kg kwaśnych jabłek
szczypta cynamonu

* Zagnieść składniki na ciasto i wstawić na min 15 minut do lodówki
* Jabłka obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć z cynamonem
* Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę
* Ciasto ułożyć na blasze, podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka
* Ciasto z jabłkami piec 15-20 minut w 180stopniach
* Na patelni roztopić masło na kruszonkę, dodać cukier i mąkę, mieszać aż całość połączy się w ‚okruchy’
* Wyjąć ciasto z piekarnika, rozsmarować z wierzchu bezę i rozsypać kruszonkę
* Piec kolejne 30 minut

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>