Jak zrobić idealny stek – najważniejsze zasady

* Polędwicę (lub inne mięso na stek) wyjąć z lodówki na min. godzinę przed smażeniem
* Mięsa dotykać tylko szczypcami ew. szptułką – absolutnie nie wbijamy w nie żadnych szpikulców
* Wołowinę do steku można posolić (zasada o nie soleniu dotyczy mięsa duszonego)
* Pieprzu należy używać tuż przed podaniem (inaczej spali się przy smażeniu)
* Sprawdzanie stopnia wysmażenia przy pomocy dłoni świetnie opisuje Pascal tu poniżej w skrócie na ilustracji

* Pomocna tabelka:

źródło: https://www.pinterest.com/pin/227080006186729367/
* Po usmażeniu mięso należy na kilka minut położyć na kratce w rozgrzanym piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>